Diervoeder

Diervoeders vormen een belangrijke schakel in de dierlijke productieketen. Zij hebben directe invloed op de kwaliteit en veiligheid van voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong. Consumenten van vlees, melk en eieren verwachten dat industrie en detailhandel veilige en kwalitatief hoogstaande producten leveren. De overheid heeft in de diervoederwetgeving daartoe regels vastgelegd die de kwaliteit van diervoeders waarborgen.

Bedrijven in de diervoedersector kunnen een stap verder gaan door over te gaan tot Good Manufacturing Practice. Deze regeling is bekend als de GMP+ regeling.

Varkenshouders die aan het IKB Varken systeem deelnemen, zijn verplicht diervoeders af te nemen van GMP+ erkende veevoerleveranciers en van productiebedrijven die kunnen aantonen dat ze gecertificeerd zijn volgens de Country Note GMP+BCN-NL1 Antibioticavrij diervoeder. 

Varkenshouders die voeders gebruiken van eigen teelt of buurmans teelt zijn gehouden aan extra eisen, zoals die zijn vastgelegd in IKB Varken. Dit voer voldoet daarmee aan de eisen van de GMP code Voer voor teelt van diervoedergrondstoffen. 

De GMP+ codes worden beheerd door GMP+ International BV.

Klik hier voor de website van GMP+ International.