Houd AVP buiten de deur

De AVP uitbraak vlak over de Nederlandse grens laat zien hoe hoog het risico op insleep van AVP is. Waarschijnlijk was de oorzaak menselijk handelen. U kunt een aantal zaken doen om het risico op AVP zoveel mogelijk te beperken.

 • Goede douchevoorziening
  Denk hierbij aan privacy, warm water, reinheid, zeep/shampoo en schone bedrijfskleding en -schoeisel voor alle bezoekers. Zorg dat bezoekers zich registreren en geldende bioveiligheidsmaatregelen naleven. 
 • Alleen schone wagens toelaten
  Laat alleen wagens toe die er schoon uitzien en vraag naar de R&O registratie. Wees extra alert bij wagens uit het buitenland. 
 • Goede R&O voorziening
  De wagen moet een goede R&O kunnen ondergaan op uw bedrijf. Voldoende waterdebiet, een waterslang van minstens 25 meter en geschikt ontsmettingsmiddel zijn hierbij van belang. Bekijk de NVWA lijst met toegelaten ontsmettingsmiddelen R&O AVP. Let op: zorg dat het middel is toegelaten voor transportmiddelen. 
 • Actueel plan noodhuisvesting
  Actualiseer het plan om extra ruimte te creëren met voldoende voorzieningen. In de omgeving van een besmet bedrijf geldt meerdere weken een vervoersverbod. Klik hier voor een voorbeeld plan noodhuisvesting en tips. 
 • Aankopen voedermiddelen
  Koop alleen voedermiddelen afkomstig van een GMP+ erkende leverancier. Koop geen voedermiddelen uit risicolanden/regio’s. Zorg voor een voorraad van minimaal 3 dagen. 

Meer informatie over AVP (POV)