Inzet cascade diergeneesmiddelen

U, als voedselproducent, wilt voorkomen dat producten geleverd worden die resistentie in de hand werken. Mede daarom is de positieve lijst IKB opgesteld. 

Soms komt het voor dat een diergeneesmiddel niet in Nederland verkrijgbaar is. Om een dier dan toch te behandelen, kan de dierenarts via de zogenoemde cascade regeling een alternatief niet op de positieve lijst geregistreerd middel inzetten. Het inzetten van een middel dat niet op de positieve lijst IKB staat heeft gevolgen voor het afvoeren van de behandelde varkens. Dieren die behandeld zijn met antibiotica die niet op de positieve lijst staan moeten onderscheidenlijk gemerkt worden. Daarnaast moeten deze dieren als niet-IKB afgevoerd worden. Als tijdens de controle blijkt dat de dieren niet gemerkt zijn en/of er niet duidelijk op de afleverbon vermeld staat dat de dieren niet-IKB waardig zijn, wordt een D gescoord. U voldoet op dat moment niet aan de voorwaarden voor een IKB Varken certificaat. 

Kortom, als uw dierenarts aangeeft dat een product onder cascade of off-label wordt gebruikt, zorg er dan voor dat de dieren duidelijk gemerkt zijn en apart afgevoerd worden. Houdt hierbij ook in de gaten dat de wettelijke cascade wachttijd gehanteerd wordt van minimaal 28 dagen of langer indien uw dierenarts dat voorschrijft.