Het kwaliteitssysteem
voor de varkenssector

Plaagdierbeheersing op het varkensbedrijf

14-6-2021

Plaagdieren kunnen aan de bedrading knagen en daarmee het risico op stalbrand vergroten, ook kunnen plaagdieren ziektes verspreiden. Zorg daarom voor effectieve plaagdierbeheersing op uw bedrijf. IKB Varken kent twee opties als het gaat om plaagdierbeheersing. U kunt de plaagdierbeheersing zelf uitvoeren of hiervoor een gecertificeerd bedrijf inhuren. 
 
Als de varkenshouder zelf de plaagdierbeheersing uitvoert en daarbij rodenticiden gebruikt dan heeft de varkenshouder een vakbekwaamheidsbewijs nodig. Voor gebruik van rodenticiden binnen het bedrijfsgebouw geldt hiervoor het KBA bewijs (Knaagdier Beheersing op Agrarisch bedrijf). Als de varkenshouder zelf ook buiten de bedrijfsgebouwen rodenticiden gebruikt dan zijn hiervoor twee zaken nodig. De varkenshouder moet het KBA-GB bewijs (Knaagdier Beheersing op Agrarisch bedrijf – Ge├»ntegreerde Beheersing) behalen en het varkensbedrijf moet gecertificeerd worden volgens het Keurmerk plaagdier management bedrijven (KPMB), module IPM rattenbeheersing. Deze werkwijze is wettelijk vastgelegd.
 
Als u een bedrijf inhuurt om de plaagdierbeheersing uit te voeren, dan moet dit bedrijf minimaal gecertificeerd zijn volgens het keurmerk plaagdier management bedrijven (KPMB), module IPM rattenbeheersing. U kunt op de website van KPMB vinden welke bedrijven gecertificeerd zijn. Dit moet ook als het bedrijf geen rodenticiden inzet voor de plaagdierbeheersing.