Het kwaliteitssysteem
voor de varkenssector

De onafhankelijke procesbegeleider

9-2-2022

Vorig jaar is een nieuw plan opgesteld om het antibioticagebruik in de sector verder te verlagen. Hierbij wordt meer hulp geboden aan bedrijven die ondanks inspanningen de dierdagdosering niet binnen de streefwaarde krijgen. Eén van de stappen is het inschakelen van een onafhankelijke procesbegeleider bij het expertteam. Het expertteam komt samen wanneer drie jaar achtereenvolgend het antibioticumgebruik in het rode gebied zit. Het expertteam bestaat uit de veehouder, dierenarts en een derde specialist op bijvoorbeeld het gebied van voer of stalklimaat met een onafhankelijke procesbegeleider. De procesbegeleider moet geregistreerd zijn in het register van de Vereniging Agrarisch Bedrijfsadviseurs (VAB), met als werkveld varkenshouderij.

In dit register staan adviseurs verspreid over het hele land. Daarnaast beschikken zij over de juiste vaardigheden om de rol van procesbegeleider op zich te nemen. Bekijk het register hier. In het register moet bij de kolom ‘Werkveld(en)’ gekozen worden voor Intensieve veehouderij: Varkenshouderij. Dit levert ongeveer 146 adviseurs op.

Tip: adviseurs die gespecialiseerd zijn in coaching en samenwerking kunnen gevonden worden door in de kolom ‘BAS-register’ te kiezen voor E1 (ondernemerschap en persoonlijke ontwikkeling, 29 adviseurs) of E2 (bedrijfsontwikkeling door samenwerking, 17 adviseurs).

Lees meer over de antibiotica aanpak door op deze link te klikken (POV).