Het kwaliteitssysteem
voor de varkenssector

Biosecurity

9-2-2022

Om in- en versleep van dierziektes te voorkomen is goede hygiĆ«ne belangrijk. Bij het betreden van het erf en de bedrijfsgebouwen kunnen ziekteverwekkers meegenomen worden. Om te voorkomen dat deze ziekteverwekkers verspreid worden zijn een goede douche voor bezoekers en R&O plaats voor voertuigen essentieel voor elk varkensbedrijf.   

Vanaf 1 januari 2023 moet een douche aanwezig zijn op het perceel van de varkensstallen. Tijdens bijvoorbeeld een uitbraak van een besmettelijke dierziekte wordt hier gedoucht voordat de stallen worden betreden. Zorg dat voor deze datum een douche aanwezig is en deze voldoet aan de voorwaarden. Dit betekent o.a. dat de douche beschikt over warm water, voldoende privacy biedt en schoon is. Vergeet daarnaast de schone bedrijfskleding en schoeisel niet.

Goede reiniging van het transportmiddel is alleen mogelijk wanneer de R&O voorzieningen goed zijn. Zorg dat alle benodigdheden op de R&O plaats klaarliggen, zodat de chauffeur niet hoeft te wachten. Denk hierbij aan een waterslang van minimaal 25 meter, toegelaten ontsmettingsmiddelen (Ctgb) en schone bedrijfskleding en schoeisel. Daarnaast is goede verlichting belangrijk zodat de R&O altijd onbelemmerd kan plaatsvinden.